Papryka z działkowego tunelu

Papryka jest warzywem bardzo popularnym, wykorzystuje się ją w różnej postaci do konsumpcji na bieżąco lub na przetwory. Jej owoce na własne potrzeby można uzyskać z uprawy na działce. Od kilkunastu lat uprawiam paprykę w działkowym tunelu, na powierzchni około 6 m², w sąsiedztwie pomidorów, które uprawiane są na większej części z całości 18m² jakie zajmuje tunel.

Produkcja rozsady:

Rozsadę papryki przygotowuję w domu na parapecie okiennym. Nasiona różnych odmian wysiewam około 14 lutego – cykl produkcji trwa dość długo, ponieważ papryka wymaga wysokiej temperatury  (25 – 28 °C), a w mieszkaniu jest to jedynie 20-21 °C. Przedłuża to okres produkcji rozsady. Po wschodach, około 10-14 dni, siewki są pikowane do paletek o średnicy 4 cm w warzywny substrat torfowy. Po 3 – 4 tygodniach rozsada jest przesadzana do doniczek prostokątnych o średnicy 7 cm, z których rośliny są sadzone na miejsce stałe do tunelu pod koniec kwietnia lub na początku maja.

Przez 2 -3 tygodni rozsada papryki w tunelu na noc jest przykrywana geowłókniną.

Uprawiane odmiany zmieniają się na przestrzeni lat. Do uprawy wybieram odmiany wczesne i średnio wczesne o grubej ściance owoców. Dobre do uprawy są odmiany produkcyjne, konfekcjonowane do małych opakowań po 7-10 nasion w torebce. W tym roku uprawiałem następujące odmiany:

Dumas – w typie pomidorowej o grubej ściance owoców około 10 milimetrów, wadze do 90 gram, wcześnie wchodzi w owocowanie, plenna, zwarta we wzroście, szczególnie polecana do sałatek;

Bianca F1 – owoce kremowe, typu blok, wczesna – owocuje jako pierwsza, wada to cienkie ścianki owoców;

Kubista F1 – owoce pomarańczowe kształtu kwadratowego, dorasta do 190 gram, średnio – wczesna, plenna;

Yolo Wonder– czerwone owoce typu blok o masie do 250 gram, bardzo plenna;

Priścilla F1 – średnio wczesna owoce czerwone typu block o wadze do 235g;

Tesla F1 – owoce koloru żółtego typu blok grubość ścianek 8-9 mm, soczysta bardzo smaczna do bezpośredniego spożycia i na przetwory;

Parade – owoce w typie wąskiego stożka w pełni dojrzałe czerwone o grubym, soczystym miąższu, polecana na surowo do sałatek, ale może być użyta też na przetwory.

Papryka ostra odmiana Cayenne Red – w uprawie jedna roślina, która owocuje bardzo obficie i w stanie świeżym lub suszonym służą jako przyprawa do zaostrzenia smaku różnych potraw.

Uprawa w tunelu:

Podłoże do uprawy papryki jesienią jest nawiezione obornikiem, a przed sadzeniem zastosowana jest Azofoska w ilości 1,5 dag na m². Powierzchnia tunelu w całości jest pokryta czarną folią z otworami do posadzenia roślin. Folia ma na celu zmniejszyć parowanie podłoża, a co za tym idzie – wilgotność w tunelu. Ogranicza przez to częstotliwość podlewania roślin i zachwaszczenie tunelu, a zatem również czas przeznaczany na zabiegi pielęgnacyjne.

Po posadzeniu rośliny są podlane, a następnie nie podlewane przez dwa tygodnie w celu zbudowania głębszego systemu korzeniowego.

W trakcie uprawy podlewane są 2-3 razy w tygodniu. Zależy to od wilgotności podłoża i temperatury zewnętrznej. Po miesiącu od posadzenia, jednocześnie z podlewaniem są zasilane co 7-10 dni Plantonem P.  W trakcie uprawy rośliny kwitnące i wiążące owoce są też zasilane dolistnie, dwukrotnie roztworem Wapnowitu w celu zapobiegnięcia chorobie – suchej wierzchołkowej zgniliźnie owoców. W trakcie uprawy usuwany jest pierwszy zawiązek owocu w rozgałęzieniu pędów. Ograniczana jest ilość pędów na roślinie do trzech. W końcu sierpnia rośliny są ogławiane, aby zawiązki mogły dorosnąć do odpowiedniej wielkości, kiedy uprawa jest likwidowana około 10- 15 października.

W trakcie uprawy nie ma potrzeby ochrony roślin przed chorobami, natomiast należy obserwować rośliny czy nie pojawia się na stożkach wzrostu mszyca, którą należy zwalczać w początkowym okresie. Później trudniej jest ją opanować. Można zastosować ekologiczny Siltac Ec, jeśli on nie zadziała, wówczas zastosować Karate lub Mospilan.

Uzyskane owoce pozwalają na ich bieżącą konsumpcję w postaci dodatków do sałatek, lecza lub do faszerowania, a także do wykonania różnych przetworów.

Przepis na paprykę z miodem:

Składniki: 2 kg papryki; na zalewę: 6 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1 łyżka soli , 4–6 łyżek miodu, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków.

Wykonanie:

Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski, ułożyć w słoikach. Ze składników ugotować zalewę i zalać nią paprykę w słoikach, a na wierzch wlać łyżkę oleju. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Przepis na winogrona w papryce:

Składniki: 1kg słodkiej papryki typu blok, 0,5 kg jasnych winogron, kawałek korzenia chrzanu, 1 szklanka miodu, 2 szklanki octu winnego, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 2 łyżeczka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka soli, 1 litr wody.

Wykonanie:

Umytą paprykę oczyścić z pestek, nie krojąc jej na części. Zagotować wodę z solą, nasionami pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy i liśćmi laurowymi. Gotować w niej paprykę przez trzy minuty. Strąki wyjąć i odsączyć. Umyć winogrona i odsączyć. Napełnić nimi strąki papryki. Chrzan obrać i zetrzeć na wiórki. Faszerowaną paprykę ułożyć w słoiki posypując chrzanem. Wodę po gotowaniu papryki powtórnie zagotować dodając ocet i miód. Gorącym płynem zalać strąki i zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 30 minut w temperaturze 90 °C.

Uprawa papryki wbrew przekonaniu niektórych działkowców nie jest trudna. Według informacji innych działkowców, przy obecnej pogodzie w lecie niektóre odmiany zalecane do upraw w tunelu, plonują również całkiem dobrze na grządkach w gruncie, bez osłon.

Edward Galus

Prezes Okręgu Świętokrzyskiego

PZD w Kielcach