Fasola szparagowa na cały sezon

Fasola szparagowa to warzywo łatwe w uprawie i smaczne do spożycia w różnych postaciach.

Poniżej przedstawiam sposób, w jaki zapewnić sobie z działki świeże strąki fasoli do użytku kulinarnego od końca czerwca do jesiennych przymrozków w końcu września czy nawet w październiku.

Z poczynionych przeze mnie obserwacji wynika, że działkowcy sieją fasolę szparagową 1-2 razy w sezonie w miesiącu maju – czerwcu, natomiast przy częstszym wysiewie na opróżniających się grządkach, można mieć fasolę do spożycia aż przez ponad trzy miesiące.

Cykl uprawy

Pierwsze nasiona fasoli wysiewam pod koniec kwietnia, wbrew zaleceniom uprawowym, że fasolę jako warzywo ciepłolubne siejemy w drugiej dekadzie maja. Uprawę tę przykrywam podwójną warstwą geowłókniny, która zabezpiecza ją przed niską temperaturą w miesiącu maju. Czynię to od wielu lat i do tej pory żaden wysiew w tym terminie nie przemarzł. Wysiewam oczywiście wczesne odmiany, które zaczynają plonować pod koniec czerwca. Następnie wysiewy fasoli powtarzam zależnie od roku od 5 do 7 razy. Z reguły po rzodkiewce, sałacie, cebuli z dymki, czosnku ozimym. Nasiona różnych odmian fasoli wysiewane są co 10 – 14 dni do 20 lipca, co zapewnia zbiory strąków przez tak długi okres. Pamiętajmy aby ostatnie wysiewy dotyczyły odmian o krótkim okresie wegetacji zwanych wczesnymi (65 – 70 dni).

Wymagania uprawowe

Najlepsze stanowisko dla fasoli to stanowisko słoneczne lub lekki półcień. Gleba winna być próchniczna, przepuszczalna ale i na lekkiej, piaszczystej, zasilonej kompostem lub dawką startową mieszanki mineralnej wieloskładnikowej też urośnie. Jako warzywo z grupy bobowatych pobiera ona wolny azot z powietrza. Nie stosuję tez w uprawie fasoli nawożenia pogłównego.

Nasiona siejemy na głębokość 2 -3 cm.

Ważne jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności gleby, która potrzebuje dużo wody w okresie kiełkowania, kwitnienia i wiązania strąków.

W mojej uprawie nie stwierdziłem konieczności ochrony fasoli przed chorobami czy szkodnikami. Należy jednak chronić ją przed ślimakami, które chętnie zjadają i uszkadzają siewki roślin.

Świeże strąki fasoli w zależności od pogody zbieramy co 2 – 3 dni.

Powyższy materiał dotyczy uprawy fasoli szparagowej karłowej. Przy fasoli szparagowej tycznej jest trochę inny cykl i sposób jej uprawy. Fasolę karłową dzielimy też z uwagi na kolor strąków: zielono i żółtostrąkowe oraz o wąskich i szerokich strąkach. Najczęściej na mojej działce uprawiam następujące odmiany: Elektra, Maxidor, Korona, Polka, Laurina, Sonesta, Tytania, Deline, Bona, Esterka, Esterka, Oxinel, Ferarri, Presto.

Edward Galus

Prezes Okręgu Świętokrzyskiego PZD w Kielcach