Kapusta brukselka – uprawa na działce

Kapusta brukselka jest to warzywo rzadko spotykane na działkowych grządkach. Sam dopiero od trzech lat uprawiam na działce kapustę brukselkę i jestem jej wielkim entuzjastą. Postaram się przedstawić argumenty za rozpowszechnieniem jej uprawy i kulinarnego wykorzystania.

Literatura podaje, że brukselka zawiera dużo witamin: A, C, E, K oraz z tych z grupy B. Dostarcza do organizmu liczne sole mineralne: magnezu, żelaza, fosforu, sodu, wapnia, manganu, siarki, cynku,  selenu czy potasu. Zawarte w niej przeciwutleniacze działają  przeciwnowotworowo.

Cykl uprawy:

Do uprawy wybieram odmianę późną. Po pierwsze, aby rozsadę brukselki móc sadzić po nowalijkach np. rzodkiewce lub sałacie i po drugie, żeby móc zebrać i spożywać to warzywo późną jesienią lub w zimie, kiedy jest mniej innych świeżych warzyw z własnej działki.

W uprawie brukselki bardzo ważne jest zmianowanie – warzywa kapustne na tej samej grządce nie mogą być sadzone częściej, niż co 5 lat.

Nasiona siejemy na rozsadniku lub do pojemnika w połowie maja, siewki pikujemy do paletek lub doniczek o średnicy 7 cm.

Grządka pod kapustę brukselkę powinna być żyzna, dobrze nawieziona obornikiem, kompostem lub nawozem wieloskładnikowym w dawce 2 dag na m². Rozsadę sadzimy w rozstawie 50 na 70 cm około  połowy czerwca. Na własne potrzeby sadzę 10 sztuk roślin.

Pamiętajmy o systematycznym podlewaniu i zasilaniu w trakcie uprawy, co najmniej trzykrotnie, może być przemiennie: gnojówką z pokrzyw, saletrą amonowa czy wapniową lub nawozami wieloskładnikowymi z dużą zawartością azotu. Brukselka do wzrostu i osiągnięcia odpowiedniej masy potrzebuje dużo wody i składników pokarmowych.

Ważnym zabiegiem w uprawie kapusty brukselki jest ogłowienie roślin, czyli usunięcie czubka wzrostu – wykonuję ten zabieg na początku września. Powoduje on, że roślina nie rośnie już wzwyż, a zaczynają intensywniej i szybciej wzrastać główki w kątach liści.  

Ochrona:

W mojej uprawie nie występowała konieczność ochrony przeciw chorobom, natomiast brukselkę mogą atakować szkodniki: bielinek kapustnik, mączlik i mszyce. Szkodniki należy zacząć zwalczać z początkiem ich pojawienia, można zacząć od ekologicznego środka mechanicznego Siltacu, a jeżeli on nie pomoże, to zastosować Karate, Deltam lub Mospilan.

Zbiór kapusty brukselki zaczynam pod koniec października i może on trwać aż do lutego. Odpowiednie odmiany są wytrzymałe na niskie temperatury. Długie okresy ocieplenia w zimie mogą jednak powodować psucie – gnicie brukselki.

Główki kapusty brukselki używamy jako dodatek do zup warzywnych lub do warzywo do głównego dania obiadu, a także do zapiekanek lub nawet do sporządzenia kimchi.

Zdanie dietetyka że: „Włączenie brukselki do codziennej diety zdecydowanie pozytywnie wpływa na nasze zdrowie”- świadczy o tym, że warto uprawiać i spożywać brukselkę.

Edward Galus

Prezes Okręgu Świętokrzyskiego

PZD w Kielcach