Ogórki z tunelu

Ogórki plonują dobrze z gruntu, ale aby je mieć wcześniej do konsumpcji warto wysadzić kilka sztuk w tunelu. Corocznie wysadzam 2 sztuki ogórków długoowocowych na mizerię lub do sałatek (są to odmiany Atos lub Saladin) i 2 sztuki odmiany pod osłony Brawo F1, która daje owoce na ogórki tzw. małosolne.

Cykl produkcji:

Nasiona sieję do doniczek na początku kwietnia na parapecie okna w domu – cykl produkcji rozsady trwa około 4 tygodni.

Rozsada została wysadzona do tunelu 1 maja w dołki zaprawione obornikiem i substratem do uprawy warzyw. Kwitnienie rozpoczęło się pod koniec maja, a pierwsze zbiory były w połowie czerwca. Uprawa ogórków prowadzona jest pionowo na sznurkach. Należy pamiętać o cięciu pędów bocznych.

Ogórki są warzywem o dużych potrzebach pokarmowych i wilgotnościowych, należy je systematycznie zasilać np. Biohumusem lub gnojówkami z roślin (mniszek, pokrzywa, skrzyp) czy innymi nawozami ekologicznymi. Trzeba je regularnie podlewać.

Te cztery sztuki ogórków uprawianych w tunelu w pełni zabezpiecza rodzinę na owoce tych warzyw – świeżych czy do kiszenia – na bieżące spożycie. Można je mieć wcześnie i uprawiać w sposób ekologiczny.

Edward Galus

Prezes Okręgu Świętokrzyskiego PZD

w Kielcach