Dnia 22 i 23 marca wysiałem i wysadziłem po raz pierwszy niektóre gatunki warzyw na swojej działce.
Jak te uprawy wyglądają po 3 miesiącach?
Zostały one przykryte geowłókniną (z wyjątkiem czosnku wiosennego) na okres miesiąca. Po odkryciu należało je opielić, a czynność ta wykonywana była jeszcze dwukrotnie w powyższym okresie. Po pierwszym odchwaszczeniu, uprawy zostały zasilone (oprócz rzodkiewki) oraz w miarę potrzeb podlewane.
Uwagi do poszczególnych gatunków:
Rzodkiewka – nadawała się do spożycia już od początku maja i na jej miejscu, wyściółkowanym czarną włókniną, w drugiej połowie maja posadzone zostały 3 sadzonki cukinii.
Pietruszka – dobrze wzeszła odmiana liściowa, która nadaje się do wykorzystania kulinarnego. Pietruszka korzeniowa z taśmy wzeszła słabo, nierówno. W miejscach braków dokonano powtórnych dosiewów.
Marchew – wysiew z taśmy wczesnej odmiany Bolero F1. Od połowy czerwca nadaje się do wykorzystania w kuchni.
Cebula – wysadzona dymka dorosła do użytkowania kulinarnego.
Groch łuskowy – wysiano dwa rządki. Przy jednym wschody dobre do użytku za około tydzień, drugi rządek, na którym nie było wschodów, wysiano powtórnie. W obecnej chwili rośliny zaczynają kwitnąć.
Czosnek wiosenny – w pełni wegetacji. Obok po lewej stronie znalazł się zimowy, oczywiście wyższy z większym wzrostem. Za miesiąc będzie nadawał się do zbioru. Czosnek wiosenny do zbioru dorośnie na początku miesiąca sierpnia.
Przedstawione gatunki i uwagi wskazują, że warto wczesną wiosną zacząć uprawę warzyw na działce. Pozwala to mieć własne i smaczne warzywa uprawiane w sposób ekologiczny, co przy obecnych ich cenach na rynku, jest również opłacalne ekonomicznie.
Edward Galus
Prezes Okręgu Świętokrzyskiego PZD





