Niektóre warzywa na mojej działce zostały już zebrane i grządki po nich są wolne. Dotyczy to np. sałaty, fasoli szparagowej, grochu, cebuli z dymki czy czosnku ozimego. Grządki te warto wykorzystać do upraw, które jesienią wydadzą jeszcze pełnowartościowy plon.
W odniesieniu do niektórych gatunków, należy zrobić wcześniejszą ich rozsadę (wysiać na początku lipca np. kalarepkę czy jarmuż). Inne warzywa siejemy w miarę wolnych grządek, jak koper, rzodkiewkę, fasolę szparagową, wczesną marchew o krótkim okresie wegetacji czy burak ćwikłowy.
Przed wysadzeniem, grządki nawozimy kompostem lub startową dawką (1,5 dag na 1m²) nawozu mineralnego wieloskładnikowego.
Po wysiewie lub wysadzeniu rozsad pamiętajmy o utrzymaniu gleby w stałej wilgotności. Przyspieszy to wschody i umożliwi przyjęcie wysadzonych roślin.
W sierpniu mamy jeszcze możliwość wysiewu kopru, sałaty, i rzodkiewki. Otrzymamy z nich zadawalające plony jesienią.
Na mojej na działce, po grochu łuskowym, wysiany jest koper oraz rośnie rozsada sałaty dębolistnej. Wysadzona została około 10 lipca i już nadaje się do użytku. Po czosnku zimowym wysiana została na taśmie marchew wczesna Bolero F1. Po cebuli dymce, rośnie burak ćwikłowy i fasola szparagowa przeznaczone na zbiór we wrześniu. Do zbioru jesienią, wysadzona została również rozsada kalarepki. Na miejsce do wysadzenia (po wczesnej fasoli szparagowej) dorasta i czeka już rozsada jarmużu, który będzie zbieramy jesienią i zimą. Rośliny są małe i nie wyglądają zbyt efektownie, ale odpowiednio pielęgnowane w trakcie okresu wegetacji (pielenie, podlewanie w miarę potrzeb i nawożenie) pozwolą uzyskać odpowiednie i zadowalające plony.
Jeżeli nie zdecydujemy się na uprawę poplonów, to warto na wolnych miejscach wysiać rośliny z przeznaczeniem na zielony nawóz, gdyż gleba bez okrycia ulega erozji.
Edward Galus
Prezes Okręgu Świętokrzyskiego PZD
Zdjęcia:
- Sałata
- Rozsada jarmużu
- Koper
- Marchew
- Kalarepka
- Fasola
- Burak ćwikłowy