Witaminy z parapetu

Zima to czas, w którym szczególnie potrzebujemy zaopatrzyć nasze organizmy w witaminy i sole mineralne. Korzystamy zatem z przetworów, które zrobiliśmy z plonów letnio – jesiennych, zebranych z działki. Warto jednak wiedzieć, że możemy również wspomóc się łatwymi uprawami, prowadzonymi na okiennym parapecie. Nadaje się do tego szczególnie pietruszka. Należy zaopatrzyć się w jędrne, niezwiędnięte korzenie (najlepiej na targu), które mają nieuszkodzoną główkę, następnie wsadzić je do doniczki w lekką, przepuszczalną glebę i systematycznie podlewać. Po dziesięciu dniach nać będzie już nadawała się do użycia w kuchni. Kolejne warzywo świetnie nadające się na parapet – to szczypiorek. Należy go wykopać z działki i przesadzić do doniczki – szczypior wyrośnie do użytku po trzech tygodniach. W domu chętnie pędzimy na szczypior cebulę szalotkę, ponieważ można z jednego wysadzenia ścinać szczypior pięciokrotnie.

Warto także w okresie zimy produkować kiełki i dodawać je do potraw. Na zdjęciach przedstawiona jest uprawa rzeżuchy na kiełki oraz młode siewki.

Jak widać – w okresie zimy, kiedy mamy więcej czasu i mniej pracy na działce – warto, aby nie wyjść z wprawy i mieć stały kontakt z roślinami – uprawiać je na parapecie okna z pożytkiem dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Edward Galus

Prezes Okręgu Świętokrzyskiego PZD