Sadzimy jesienią zbieramy wiosną – sałata zimująca

Sałata jest warzywem niskokalorycznym, zawierającym dużo różnych soli mineralnych i witamin. Służy jako dodatek do kanapek lub, w różny sposób przygotowana, jako warzywo do dania obiadowego, albo też składnik sałatek. Jest jednym z najpopularniejszych warzyw – uprawiana jako przedplon, śródplon i poplon, charakteryzuje się krótkim cyklem uprawy od wysiewu do zbioru.

Występuje wiele jej gatunków i odmian. Jedna z odmian sałaty masłowej- Nansena (zimująca), umożliwia uzyskanie sałaty do zbioru i konsumpcji wczesną wiosną. Przygotowanie rozsady prowadzimy na wolnej powierzchni działki – we wrześniu jesteśmy już po zbiorze niektórych warzyw. Nasiona sałaty wysiewamy najlepiej do szerokiej i płytkiej doniczki pod koniec sierpnia lub na początku września, a po 10-14 dniach siewki nadają się do rozpikowania do wielodoniczek lub małych doniczek o średnicy 7 cm, a po 4-5 tygodniach rozsada jest gotowa do posadzenia na miejsce stałe w rozstawie 15-20 x 20- 25 cm. Stanowisko wybieramy wilgotne ale przepuszczalne, dobrze jest nawieźć je kompostem. Pamiętajmy też, że sałata ma płytki system korzeniowy i łatwo kumuluje składniki, więc nie powinna być nawożona dużymi dawkami nawozów mineralnych. Jeżeli spodziewamy się suchych, mroźnych wiatrów a nie ma śniegu – możemy uprawę przykryć białą agrowółkniną lub stroiszem – czyli gałązkami drzew iglastych. Tak postępując otrzymamy nowalijkę, czyli własną sałatę w kwietniu.

Edward Galus

Prezes Okręgu Świętokrzyskiego PZD